Zubní víla má čtyřnohého pomocníka. Děti zbavuje stresu retrívr Kimi

24. 2. 2021

Dokážete si představit, že vaše dítě na otázku, jak bylo u zubaře, odpoví, že to byla legrace a zábava? Že nebude mluvit o tom, jak hrozné bylo vrtání nebo trhání zubu, nýbrž s nadšením povypráví o hračkách v ordinaci a v čekárně nebo dokonce o tom, že se mohlo pomazlit se psem? Pokud je vaše dítě pacientem MUDr. Evy Míšové, tak vás tyto pozitivní reference po návštěvě zubní ordinace nepřekvapí. Lékařka dětského oddělení Kliniky zubního lékařství Fakultní nemocnice Olomouc totiž malým pacientům úspěšně pomáhá zbavit se obav, a to nejen projektem Zubní víla, který rozvíjí od roku 2019, ale nedávno přizvala do týmu i kolegyni MDDr. Martinu Koutnou a jejího canisterapeutického retrívra Kimiho. Společnými silami pomáhají zvládnout vyšetření a lékařský výkon zejména dětem se specifickými potřebami.

„Nemusíme si nic nalhávat, návštěva zubaře nebyla pro nikoho něco, na co bychom se přímo těšili. Ani pro děti, ani pro dospělé. U dětí se specifickými potřebami je situace ještě složitější. Metody, které pomáhají zbavit stresu a uklidnit děti bez handicapu, nebývají v případě dětí se speciálními potřebami vždy účinné. Vyšetření a výkon jsou potom těžké pro obě strany. Děti a rodiče to stresuje a pro lékaře jsou to psychicky a někdy i fyzicky náročné chvíle,“ konstatuje Eva Míšová. Proto byla nadšená, když se dozvěděla, že by jí v těchto situacích mohla pomoci Martina Koutná a její pes Kimi.

Tříletý zlatý retrívr je totiž držitelem canisterapeutického certifikátu a má tak oficiálně potvrzeno, že na kontakt s lidmi reaguje s láskou a radostí a předává tyto pozitivní emoce dál. „Když jsem si v roce 2018 přivezla z chovné stanice v Karpentné čtyřměsíční štěně retrívra, splnila jsem si tím dětský sen. Kimi má i lovecké zkoušky, ale když jsem ho vodila mezi děti do skautského oddílu, zjistila jsem, že kontakt s lidmi mu jde mnohem líp. Napadlo mě vzít ho do ordinace a i tam se mu moc líbilo. Tak jsme si před rokem udělali i canisterapeutické zkoušky,“ vzpomíná Martina Koutná.

Slovo dalo slovo a dvě lékařky a pes nyní tvoří tým, který nabízí specializovanou poradnu pro děti se specifickými potřebami. Poradna bude otevřena jednou měsíčně v odpoledních hodinách, tedy v době, kdy již pomíjí ranní a dopolední ruch na oddělení. „Spolupráci jsme si už dvakrát otestovali a Kimi je opravdu úžasný. Díky němu se děti v čekárně uvolní a vzhledem k tomu, že můžu počítat ještě s pomocí zubní víly, která se s dvířky nastěhovala i do ordinace, moje práce je mnohem jednodušší,“ usmívá se Eva Míšová. Do poradny se lze objednat na telefonním čísle 585 859 245.

Lékařka, jejíž aktivity je možné sledovat na webech zubnivila.fnol.cz a detskazubarka.cz nebo na sociálních sítích, přiznává, že práce na dětském oddělení není vždy úplně jednoduchá. „Ale mě to ohromně baví. Chceme, aby děti mohly doma vyprávět o návštěvě zubaře jako o něčem pěkném, aby jim zůstaly pozitivní vzpomínky. Proto jsem začala se zubní vílou, proto zkoušíme canisterapii, proto se třeba taky neoblékáme do bílých plášťů, ale do něčeho veselejšího. Ze spousty ohlasů na sociálních sítích vidím, že to má smysl,“ uzavírá Eva Míšová.